Eseménynaptár
« < Augusztus 2019 > »
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Futó partnert keresek
Nincs esemény
Események
Nincs esemény
2019. augusztus 21., szerda

Sámuel és Hajna napja van

Érdekességek

Futócipő választása


Futáshoz megfelelő futócipőre van szüksége azoknak, akik rendszeresen futnak. Cikkünk bemutatja milyen szempontok alapján érdemes cipőt választani és hogyan állapíthatja meg Önnek milyen lába van.

Kevés olyan mozgás van, ami annyira megerőltetné a lábát, mint a futás. Nem egyszerű kényelmes és egyben stabil cipőt találnia, ami még az Ön futási stílusához is illik, pedig ez szintén szükséges ahhoz (a sportolás mellett), hogy egészségét teljes mértékben megőrizze. Ennek érdekében nem elég mozognia, hanem a mozgás által felszabaduló energiától meg kell óvnia testét. Egy rossz cipő komoly problémákat okozhat a csípőnek vagy akár a hát alsó részének is.

Milyen cipőt válasszon? Hogy milyen egy cipő, az a külső és a belső körülményektől függ. Külső körülménynek számít a felület, amivel a cipő külsőtalprésze találkozik. Ha füvön, ösvényen vagy földúton kíván futni, akkor erőteljes és stabil cipőre van szüksége, olyanra, aminek külsőtalprésze gazdagon barázdált, és képes Önt megóvni a kisebb pocsolyáktól is, ezért különös figyelemmel legyen a cipő felső lágy részének anyagára. Ha száraz úton szeretne futni, attól még lehet ilyen cipője, bár ezek a fajták nehezebbek az átlagos futócipőknél, szóval ebben az esetben nem kell a külső körülményekkel foglalkoznia.

Belső körülménynek számít az, hogy milyen alakú az Ön talpa. Hogy megtudja ezt állapítani, nem kell mást tennie, mint bevizezni a lábait, és pár lépést tenni szilárd talajon. A lenyomatokból látható, hogy a három típusból melyikhez hasonlít leginkább a talpa. Ha a lenyomaton talpának egésze látszik, akkor az lapos, ha viszont túl kevés látszik belőle (a belső rész hátrányára), akkor magas. Az ideális a kettő közé esik. Ha képzeletben húznánk egy vonalat belül a talp első részétől a sarokig, és merőlegest állítanánk rá, ami arra a pontra irányulna, hol legmélyebb a lenyomat völgye, akkor ennek az egyenesnek körülbelül a felénél kezdődik az a rész, ahonnan az ideális talp betölti a síkfelületet.


Ha önnek lapos lábboltozata van: A népesség 60%-kának ilyen a lába. Futáskor a lábboltozat belső része kapja az ütéseket, így az túlzott mértékben megnyúlik, ami nagyon megerőltető a talpnak. Érdemes olyan cipőt választani, ami jól fogja a lábat, az ilyen futócipők alakja egyenes szokott lenni, vagy félig hajlított. Ezenkívül fontos, hogy belső támasztékkal legyen ellátva.. A futócipők külsőtalpa és a felső lágy rész között helyezkedik el a középtalprész, ennek anyaga ilyen esetben sűrű és masszív legyen, hogy nagyobb stabilitást biztosítson (pl. polyurethane = PU).

Ha az ön lábboltozata magas: A népesség 30%-ka tartozik ebbe a kategóriába. A talp nem elég rugalmas, ezért nem képes elnyelni a rázkódást. A cipő alakja legyen hajlított, mert ez segíti a láb egészséges rugózását. A cipő közép- és külsőtalparésze egyaránt könnyű legyen és puha (EVA), a cél itt elsősorban az ütések elnyelése, bár ez sajnos egyben a tartósság rovására megy.

Ha az ön lábboltozata magas: A népesség 30%-ka tartozik ebbe a kategóriába. A talp nem elég rugalmas, ezért nem képes elnyelni a rázkódást. A cipő alakja legyen hajlított, mert ez segíti a láb egészséges rugózását. A cipő közép- és külsőtalparésze egyaránt könnyű legyen és puha (EVA), a cél itt elsősorban az ütések elnyelése, bár ez sajnos egyben a tartósság rovására megy.

Ha önnek ideális a lábboltozata: Az emberek szerencsés 10%-ka tartozik ide. A cipő formája egyenes vagy félig hajlított legyen, mint a lapos lábboltozatúaknál. Még ha nincsenek is komoly mozgás-kontrol problémái, érdemes olyan cipőt választania, amiben van belső támaszték, ez megemeli a talp első része és a sarok közti területet, így megelőzhető a talp kisimulása. A cipő középtalprésze legyen keveréke a föntieknek: rugalmas és egyben stabil. A külsőtalprész anyaga pedig legyen tartós, erre legalkalmasabb a carbon gumi. Egyébként az ideális lábboltozatúak el is térhetnek az itt javasolt fajtától, és választhatnak akár magas vagy lapos lábboltozatúaknak készült cipőt is, csak arra figyeljenek, nehogy olyan cipőt találjanak, ami tönkreteszi a lábukat, ezért nem csak felpróbálni kell a cipőt, hanem kipróbálni is.

Mikor érdemes futócipőt vásárolni?

Ha most kezd el futni, hozzávetőlegesen meg kell becsülnie, mennyit és milyen gyakran szeretné ezt tenni. Ha hetente nem többet, mint három alkalom, illetve alkalmanként nem többet, mint félórát, akkor Önnek nem szükséges boltba sietnie, az is lehet, hogy e célnak mostani tornacipője is megfelel. Viszont ha lábsérülései vannak, futás után megfájdulnak az ízületei, mindenképpen ajánlott lecserélni régi cipőjét. Ha pedig föltett szándéka, hogy háromnál többször fusson egy héten, és alkalmanként ez több legyen félóránál, akkor saját érdekében keresse meg az Ön számára ideális cipőt.

A szakemberek szerint, ha a cipő alja elnyűttnek látszik, akkor sürgősen le kell az egészet cserélni. Hogy ez mikor következik be, az a cipő minőségén múlik, elsősorban a belsőtalp anyagától. (A polyurethane tartósabb, mint az EVA.) De általában félévenként javasolnak cipőcserét az aktív futóknak. Ha ez a pillanat eljön, ajánlott szakboltba menni, ahol a fenti szempontok alapján könnyen megtalálhatja az Önnek való cipőt.

Forrás: http://www.globalplaza.hu

 

Tíz évente egyszer

Budapesten ritkaságnak számít, ha esik a hó. Az különösen szokatlan, ha néhány napon belül nem olvad el. Az pedig már csak tíz évente egyszer fordul elő, hogy ennyi havat találunk a Városligetben, mint idén. Gondoltam meg is örökítem a ritka eseményt. Néhány fotó a téli Városligetről 2010 februárból.

Futó a Városligetben

Zsombor is szeret a hóban futni

 

 

Télen a platánok között

A Vajdahunyad vára 2010. február 7-énSzánkózók a Városligetben

 

 
BejelentkezésSzavazás
Ön támogatja, hogy bővítsék a közvilágítást a Városligetben?
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés