Eseménynaptár
« < Május 2019 > »
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Futó partnert keresek
Nincs esemény
Események
Nincs esemény
2019. május 23., csütörtök

Dezső napja van

Zseblámpás futás hóban, fagyban

 

A Ligetkör Egyesület egyik célja a közvilágítás helyzetének javítása a Városligetben. Erre hívjuk fel a figyelmet minden hónap első hétfőjén a Városligeti Zseblámpás Futással. A következő futást 2012. február 6. 20.00 órára hirdettünk meg. Ezúttal hóban, fagyban.

Ahogy máskor is, a Közlekedési Múzeumtól indulva bejárjuk a futók által leginkább használt, közvilágítással nem rendelkező útszakaszokat. Ez egy hozzávetőleg 3 km-es laza kocogást jelent. Ami a megszokottól eltér, az a várható időjárás. A hó mellett a -10 fok körüli hőmérséklet jelent majd kihívást. Emiatt mindenképpen javasolt, hogy a megszokott téli futó ruházatnál eggyel több réteggel készüljön mindenki. Célszerű az arcot valamilyen krémmel védeni a nagy hidegtől, és aki rendelkezik ilyennel, válassza a sínadrágot. Ügyelni kell a csúszásveszélyre is.

A zseblámpás futás első szakasza Városligeti körúton halad 

A zseblámpás futás minden hónapban több egy hétköznapi kocogásnál, igazi társasági esemény. Ezúttal sem marad el az elmúlt két hónapban jól bevált forró tea a futás végén. Aki szeretne egy igazán emlékezetes téli estét, és nem riad meg fél óra kocogástól, ne hagyja ki ezt az estét! A részvételi szándékot előzetesen jelezni lehet az egyesület Facebook csoportján keresztül.

 

 

Nincs megállás a Ligetkörben, még télen sem

2012. január 2., sötétedés után. A Városligetben a Közlekedési Múzeum előtt néhány alak. Aztán egyre több. Gyülekeznek. Először csak tizen, majd már huszan. Kik ezek? – gondolja a közeledő rendőrautó vezetője. Lassít, és alaposan szemügyre veszi a körben állokat. Elégedetten nyugtázza, hogy csak a Ligetkör futói készülnek az év első zseblámpás futására.

Valahogy így indult az év a Ligetkör Városligeti Futópályáért Egyesület pártolói számára. Hihetetlen, hogy kevesebb, mint 48 órával az újévi pezsgőzés után már tisztes méretű társaság rótta a köröket Budapest elsőszámú parkjának sötét ösvényein. Talán ez a legfényesebb bizonyítéka, hogy a Ligetkör egyesület két év alatt eljutott odáig, hogy képes rendszeresen megmozgatni az embereket -szó szerint és átvitt értelemben is.

http://ligetkor.hu/images/zseblampas_futas_2012jan_kicsi.jpg

Valóban, egy évvel ezelőtt, amikor a hasonló évindító futáson hárman voltunk összesen, akkor volt némi bizonytalanság, hogy vajon van-e értelme ennek az egésznek. Miért szervezzünk eseményeket, miért dolgozzunk szabadidőnkben egy olyan ügyön, ami igazán nem is fontos rajtunk kívül másoknak? Aztán január végén jött a hír, hogy átadták a Margitszigeten a futópálya új világítását. Talán nekünk is sikerülhet? Ennek reményt adott egy februári telefonos beszélgetés Rátonyi Flórával, a terület önkörmányzati képviselőjével, aki igéretet tett arra, hogy elképzeléseinket eljuttatja a főváros illetékesinek. Mint néhány hónappal később kiderült, ez sikerült.

Tavasszal büszkeséggel töltött el minket, hogy Tóth István - aki egy K&H váltó során magára öltötte már a Ligetkör pólóját – megnyerte az északi-sarki maratont. -32 fokban. Közben a többi városligeti futó sem lustálkodott: laza kocogásoktól részvétel futóversenyekig, és májusban egy jó hír a médiában: a Városliget fejlesztési tervében szerepel egy futópálya is.

Az egyesület történetében igazi áttörést sikerült a nyáron elérni. Jelentősen gyarapodott a hó eleji zseblámpás futások résztvevőinek száma, amivel elértük azt a kritikus tömeget, amikor már az alapítók nélkül sem állna le az élet. Azt gondolom ez alapvető feltétel egy jól működő civil szervezetnél.

Aztán jött az ősz, amikor felvette velünk a kapcsolatot a városligeti futókör előkészítésén dolgozó Réti Attila. Ennek folyatásaként az őszi közgyűlésen vendégünk volt Danada Judit, a Fővárosi Önkormányzat Sport Ügyosztályának vezetője, akivel módunk volt megosztani elképzeléseinket a tervezett futópályával kapcsolatban. Jó volt szembesülni a ténnyel: a városligeti futópálya már nem csak álom, előlépett projektté. Mindeközben Monostori Zsóka személyében  új alelnököt választottunk.

http://ligetkor.hu/images/reti_attila_magyaraz.jpg 

És jött a decemberi zseblámpás futás a Mikulás jegyében, amikor a futást követő közös teázásról szeinte már úgy kellett hazazavarni az embereket. Majd az évkezdés közel 30 fős létszámmal, ismét teával, és ezúttal közös pezsgőzéssel.

2012 nem lesz könnyebb év, mint az előző. A sikerekért idén is meg kell izzadni – ezt egy futó jól tudja. Jól ismerjük a híradásokból a tényt: a Főváros nem dúskál szabad pénzforrásokban, ilyenkor kicsi a remény, hogy majd pont a futópályára fog jutni. Ne feledjük azonban, hogy két év alatt sikerült elérnünk, hogy a Ligetkört és az általa képviselt célokat komolyan vegyék. Előbb-utóbb meglesz az a futópálya is!

 

Több, mint futás: program!

A novemberi zseblámpás futással kezdetét vette a Ligetkör számára a téli szezon. Jól mutatta ezt, hogy a szép létszámban megjelent futók mind alaposan felöltözve vágtak neki a kilométereknek. Volt azonban más újdonsága is az e havi eseményünknek: ez már több volt, mint egyszerűen egy közös futás, közös programmá vált, ami közben futottunk is egy jót.

Mindjárt az elején egyértelmű volt, van bennünk három közös dolog: mindannyian szeretjük a Városligetet, mindannyian szeretünk futni, és mindannyian szeretnénk ha jobb lenne a Városligetben futni. Az apropó ezúttal is az volt, hogy több helyen hiányzik a közvilágítás, így ennek hiányában ősztől este 6 után már csak a bátrak járnak ide futni.

Reménykedünk azonban, hogy lesz ez még máshogy, és a reményünk nem is alaptalan. A novemberi zseblámpás futás résztvevői hallhatták, hogy a Fővárosnál megkezdődött a városligeti futópálya tervezése, és ezzel kapcsolatban kikérték a Ligetkör egyesület véleményét is. Erről majd egy külön írásban bővebben is lesz szó, azonban a zseblámpás futás résztvevői már most megismerhették a tervezett nyomvonalat - erre vezetett az első kör. Természetesen néhány méter után kialakultak a klikkek, kisebb csoportok, ahol világmegváltó beszélgetésekbe vagy egyszerűen csak futóélmények megosztásába kezdtek a résztvevők.

Ezúttal is volt aki egy, volt aki kettő, volt aki három kört vállalt. Ahogy egyre kevesebben köröztek a Ligetben, úgy nőtt a tömeg a Közlekedési Múzeum előtt. Angelika ötlete és lelkes közreműködése ott tartotta a sportolókat, hiszen mindenkinek jól esett egy pohár meleg tea a nap végén. Ez nem egyszerűen csak egy futás volt, hanem demonstráció egy közös célért, egy kellemes együttlét, egy közös teázás - egy szóval egy jó program!

Aki képeket szeretne nézegetni, talál még Háry Péter fotóiból a képekre kattintva. Aki szeretne csatlakozni a Ligetkör Egyesülethez, látogasson el a Kapcsolat menüpontba, ahol megtalálja az Alapszabályt és a Belépési nyilatkozatot. Ne feledjétek, december első hétfőjén újra zseblámpás futás a Városligetben!

 

Novemberi zseblámpás futás

Zavar, hogy este 6 után már csak sötétben botorkálva kocoghatsz a Városligeti körúton? Szeretnéd Te is, hogy legyen futópálya a Városligetben? Csatlakozz a Ligetkörhöz, és tarts velünk egy hangulatos zseblámpás futáson!

Ahogyan az már megszokott, novemberben sem maradhat el a szokásos közös futás. Most is hétfőn találkozunk, de a korábbi sötétedésre tekintettel egy órával korábban, 20.00-kor kezdjük el róni a kilométereket. Lassú, laza futással bejárjuk egy 3 km-es körben a legsötétebb ligeti ösvényeket, és akinek ez nem elég, könnyen talál társat egy második, harmadik körhöz is.

A legutóbbi közgyűlésünkön vendégünk volt Danada Judit, a Főpolgármesteri Hivatal Sport Osztály osztályvezetője és Réti Attila projektvezető, akik a tervezett városligeti futókörről tartottak tájékoztatást. Gyere el a zseblámpás futásra, és a Ligetkör egyesület tagjaitól első kézből értesülhetsz a városligeti futópálya megvalósulásának esélyeiről. Találkozzunk november 7-én este 8-kor a Közlekedés Múzeum előtt!

 
BejelentkezésSzavazás
Ön támogatja, hogy bővítsék a közvilágítást a Városligetben?
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés