Eseménynaptár
« < Augusztus 2019 > »
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Futó partnert keresek
Nincs esemény
Események
Nincs esemény
2019. augusztus 22., csütörtök

Menyhért és Mirjam napja van

Mi a következő lépés a Ligetkörben?

Vége a nyárnak, vége a pihenésnek. Ideje munkához látni a civil szervezetek háza táján is, nincs ez másként a Ligetkörrel sem. Persze az elmúlt hónapok sem teltek tétlenül, hiszen amellett, hogy szorgalmasan gyűltek a kilométerek a cipőkben, még a közös programokra is jutott idő. Jó döntésnek bizonyult , hogy a hó eleji zseblámpás futások péntekről hétfőre kerültek, a szeptemberi rendezvényen akár rekord létszám is összejöhet.

A Ligetkör egyesület célja a futás feltételeinek javítása a Városligetben. Ennek része persze, hogy legyenek közös programjaink, hogy egyszerűen csak jobban érezzük magunkat mi, akik a Ligetbe járunk kocogni, de az infrastruktúra fejlesztése megkerülhetetlen. Az elmúlt hónapokban sokat beszélgettünk arról, mi a legsürgetőbb feladat, és egyértelmű, hogy ez a közvilágítás fejlesztése. Az mégis csak nonszensz, hogy szeptemberben este 8 után sötét ösvényeken kell botorkálni annak, aki a megszokott futó terepet választaná.

Van előttünk egy jó példa: a Margitsziget. Az ottani futókör korábban csak részlegesen volt megvilágítva, az év eleji kivitelezés során a hiányzó szakaszok megvilágítására került sor. Anno Csordás Péter, az ELMÜ Kommunikációs és szabályozásmenedzsment igazgatóság PR főmunkatársa osztott meg velünk részleteket a projektről.

Nem véletlen, hogy a LED-es parkvilágítást választották. Ennek létesítésével ugyanis a későbbi üzemeltetés problémáit (nehéz megközelítés, gépkocsival történő javítás nehézségei) igyekeztenk megelőzni, felhasználva a LED-es technológia által nyújtott előnyöket, mint pl.: a minimális üzemeltetési és karbantartási igény. A kivitelezést az SAG Hungaria Kft. szakemberei végezték. Mintegy 2700 m közvilágítási kábel fektetésével és 72 db 18 W-os LED berendezés telepítésével oldották meg a parkvilágítást. A beruházás bekerülési költsége több mint 40 millió Ft volt. Az eredeti tervekben szereplő 70 W-os nátrium fényforrások 87 W-os előtéttel növelt teljesítményével szemben darabonként 18 W beépítésével készült el a világítás. Éves szinten több ezer kWh fogyasztás megtakarítást lehet így realizálni. A villamos energia költségen felül jelentő megtakarítást jelent az üzemeltetési díj megtakarítás is. A berendezés üzemeltetését a Főváros és az ELMŰ közös leányvállalata, a BDK Kft. végzi. A BDK Kft. üzemelteti a teljes budapesti dísz és közvilágítást.

A feladat és egy lehetséges megoldás tehát adott. Ráadásul tekintettel a rövidebb szakaszra, mi beérnénk 25-30 millió Ft-tal is. Nyilván ez nem kis cél ilyen vérzivataros időkben. Minden esetre ne feledjük Csordás Péter szavait: "A helyszín és a cél kiválasztásában a város vezetése döntött. Javaslom, hogy az Önök által képviselt cél eléréséhez is elsősorban a város illetékes döntéshozóit próbálják megnyerni."

 

 
BejelentkezésSzavazás
Ön támogatja, hogy bővítsék a közvilágítást a Városligetben?
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés