Eseménynaptár
« < Augusztus 2019 > »
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Futó partnert keresek
Nincs esemény
Események
Nincs esemény
2019. augusztus 21., szerda

Sámuel és Hajna napja van

Szezonzáró zseblámpás futás

Október első hétfőjén a szokásos zseblámpás futásunk kicsit különlegesebb volt, mint a többi: mi így zártuk a 2011-es budapesti futó szezont. Estefelé már kicsit hűvös volt, de a többség azért még nem öltözött vastagon. Ezért aztán a megnyitót néhány perc elteltével egyre többen hallgatták egyet balra, egyet jobbra mozgással kísérve. Szó szerint melegítettek. Miután ezt nagy nehezen a szónok is felfogta, elindult a menet.

Zseblámpás futás 2011. október 3.

Ezúttal is voltak törzstagok és új arcok vegyesen, ahogy az elmaradhatatlan lelkesedés, a mosoly, és a kellemes beszélgetés a laza futás közben egyaránt. A hozzávetőleg 3 km-es első kör gyorsan eltelt, a repeta ezúttal sem maradt el. Aki ezúttal lemaradt, ne keseregjen. November első hétfőjén egy újabb zseblámpás futással kezdjük el a téli futások sorát.

 

Csatlakozz a Ligetkörhöz!

Most már két éve annak, hogy néhány lelkes civil egy őszi estén összeült, és elhatározta, hogy megalapítja a Ligetkör egyesületet. Miért jó az, ha egy civil kezdeményezés mögött egy jogi személy, egy bíróságon bejegyzett szervezet áll - teszik fel sokan joggal a kérdést. A válasz nem is olyan egyszerű.

Egy közösségi kezdeményezés komolyságát növeli, ha azt a benne résztvevők szervezett keretek között teszik. A kereteket adja az alapszabály. Itt rögzítjük a tagok jogait, a szervezet célját - mindezeket közgyűlési jóváhagyással. Nem mindegy, egy adott kezdeményezés milyen irányba halad - ezt egy egyesületben a tagok határozzák meg, úgy az alapszabályban, mint ahogy később a működés során is. A közösség céljainak megvalósításához általában pénz is kell, aminek kezeléséhez megint csak kell valamiféle jogi forma. Enélkül a közösség nem fogadhat adományokat, nem indulhat pályázatokon, nem szállhat versenybe az 1% kampányban. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az elkötelezettséget, a közösséghez tartozást mennyire erősíti az, ha ahhoz az aláírásunkat is adjuk. Nem kérdés, kell az egyesületi forma, a közösség erejét pedig legjobban a tagság mérete mutatja meg. Nem meglepő, ha sok döntéshozó ez alapján áll az egyik vagy a másik ügy mellé.

alapszabály

Ma bátran kijelenthetjük, hogy több százan vagyunk, akik támogatjuk a városligeti futópálya ügyét, hiszen csak a Facebook csoportnak 564 tagja van. Fontos azonban, hogy az egyesületi tagság is növekedjen. Ezért ha Te is úgy gondolod, hogy szeretnél részt venni a döntésekben, azok közé akarsz tartozni akik elsők között léphetnek majd a futópályára büszkén azzal a tudattal, hogy annak létrejöttéért ők is tettek valamit, akkor csatlakozz! Töltsd ki a Belépési nyilatkozatot, és hozd magaddal egy zseblámpás futásra, vagy küldd el postán az egyesület székhelyére. Legyél Te is részese valami jónak!

 

Mi a következő lépés a Ligetkörben?

Vége a nyárnak, vége a pihenésnek. Ideje munkához látni a civil szervezetek háza táján is, nincs ez másként a Ligetkörrel sem. Persze az elmúlt hónapok sem teltek tétlenül, hiszen amellett, hogy szorgalmasan gyűltek a kilométerek a cipőkben, még a közös programokra is jutott idő. Jó döntésnek bizonyult , hogy a hó eleji zseblámpás futások péntekről hétfőre kerültek, a szeptemberi rendezvényen akár rekord létszám is összejöhet.

A Ligetkör egyesület célja a futás feltételeinek javítása a Városligetben. Ennek része persze, hogy legyenek közös programjaink, hogy egyszerűen csak jobban érezzük magunkat mi, akik a Ligetbe járunk kocogni, de az infrastruktúra fejlesztése megkerülhetetlen. Az elmúlt hónapokban sokat beszélgettünk arról, mi a legsürgetőbb feladat, és egyértelmű, hogy ez a közvilágítás fejlesztése. Az mégis csak nonszensz, hogy szeptemberben este 8 után sötét ösvényeken kell botorkálni annak, aki a megszokott futó terepet választaná.

Van előttünk egy jó példa: a Margitsziget. Az ottani futókör korábban csak részlegesen volt megvilágítva, az év eleji kivitelezés során a hiányzó szakaszok megvilágítására került sor. Anno Csordás Péter, az ELMÜ Kommunikációs és szabályozásmenedzsment igazgatóság PR főmunkatársa osztott meg velünk részleteket a projektről.

Nem véletlen, hogy a LED-es parkvilágítást választották. Ennek létesítésével ugyanis a későbbi üzemeltetés problémáit (nehéz megközelítés, gépkocsival történő javítás nehézségei) igyekeztenk megelőzni, felhasználva a LED-es technológia által nyújtott előnyöket, mint pl.: a minimális üzemeltetési és karbantartási igény. A kivitelezést az SAG Hungaria Kft. szakemberei végezték. Mintegy 2700 m közvilágítási kábel fektetésével és 72 db 18 W-os LED berendezés telepítésével oldották meg a parkvilágítást. A beruházás bekerülési költsége több mint 40 millió Ft volt. Az eredeti tervekben szereplő 70 W-os nátrium fényforrások 87 W-os előtéttel növelt teljesítményével szemben darabonként 18 W beépítésével készült el a világítás. Éves szinten több ezer kWh fogyasztás megtakarítást lehet így realizálni. A villamos energia költségen felül jelentő megtakarítást jelent az üzemeltetési díj megtakarítás is. A berendezés üzemeltetését a Főváros és az ELMŰ közös leányvállalata, a BDK Kft. végzi. A BDK Kft. üzemelteti a teljes budapesti dísz és közvilágítást.

A feladat és egy lehetséges megoldás tehát adott. Ráadásul tekintettel a rövidebb szakaszra, mi beérnénk 25-30 millió Ft-tal is. Nyilván ez nem kis cél ilyen vérzivataros időkben. Minden esetre ne feledjük Csordás Péter szavait: "A helyszín és a cél kiválasztásában a város vezetése döntött. Javaslom, hogy az Önök által képviselt cél eléréséhez is elsősorban a város illetékes döntéshozóit próbálják megnyerni."

 

 
BejelentkezésSzavazás
Ön támogatja, hogy bővítsék a közvilágítást a Városligetben?
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés